piątek, 11 maja 2007

Kurczak z czosnkiem


Czas marynowania:
30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
Proporcje: 2-3 osób

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka (400-500 g)
  • 4 cebule dymki
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Marynata:
Sos:
Jak przyrządzić ?
1.
Piersi pokroić w kostkę 1,5 cm. W naczyniu ubić lekko białko, a następnie dodać mąkę kukurydzianą, wino ryżowe i wymieszać. Wrzucić kawałki kurczaka, dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut.
2. Pokroić cebulę, posiekać cienko imbir i wycisnąć czosnek.
3. Wymieszać składniki na sos.
4. Wlać 2 łyżki oleju na rozgrzany wok, wrzucić kurczaka z marynatą i smażyć tak aby nie był surowy. Po usmażeniu wyjąć do naczynia.
5. Wlać 2 łyżki oleju na rozgrzany wok, podsmażyć lekko cebulę, czosnek, imbir (1 minuta), dodać sos i mieszać, aż zgęstnieje, dodać kurczaka i podgotować przez 2 minuty.

Jak podawać ?

Podawać z gotowanym ryżem (polecam paraboiled). Jako "zielony" dodatek polecam podgotowane brokuły.

Smacznego !

Brak komentarzy: