Kurczak z czosnkiem
Czas marynowania: 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
Proporcje: 2-3 osób
Składniki:
- 2 piersi kurczaka (400-500 g)
- 4 cebule dymki
- 1,5 cm korzenia imbiru
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 białko (z dużego jaja lub z dwóch małych jaj)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżka wina ryżowego/chińskiego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki wina ryżowego/chińskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu chilli
1. Piersi pokroić w kostkę 1,5 cm. W naczyniu ubić lekko białko, a następnie dodać mąkę kukurydzianą, wino ryżowe i wymieszać. Wrzucić kawałki kurczaka, dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut.
2. Pokroić cebulę, posiekać cienko imbir i wycisnąć czosnek.
3. Wymieszać składniki na sos.
4. Wlać 2 łyżki oleju na rozgrzany wok, wrzucić kurczaka z marynatą i smażyć tak aby nie był surowy. Po usmażeniu wyjąć do naczynia.
5. Wlać 2 łyżki oleju na rozgrzany wok, podsmażyć lekko cebulę, czosnek, imbir (1 minuta), dodać sos i mieszać, aż zgęstnieje, dodać kurczaka i podgotować przez 2 minuty.
Jak podawać ?
Podawać z gotowanym ryżem (polecam paraboiled). Jako "zielony" dodatek polecam podgotowane brokuły.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz