Sos hoisin
Sos Hoisin jest szeroko stosowany w kuchni południowych Chin. Charakteryzuje się słodko-pikantnym smakiem i aromatem. Używany głównie do gotowania, przede wszystkim do żeberek, wieprzowiny, drobiu, warzyw i potraw rybnych. Może być używany jako marynata, sos do grilla, dip lub jako sos stołowy. Doskonały jako składnik sosów do potraw ze smażonego mięsa lub owoców morza. W krajach zachodnich często używany jako sos do kaczki po pekińsku, zamiast tradycyjnego, słodkiego sosu z ziaren soi.
Skład: cukier, woda, ziarno soi, skrobia modyfikowana, czosnek, pasta sezamowa, ocet, czerwony ryż, cytryna, chilli, karmel, przyprawy, kwasek cytrynowy.
Gdzie szukać ?
W dużych supermarketach typu tesco lub w marketach np. market EPI.
Polecam również sklep internetowy: www.sklepcynamonowy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz