Chili con carne
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 3-4
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowina)
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 dojrzałe pomidory (lub 2 puszki pomidorów bez skórki)
- szklanka sosu pomidorowego
- 3-4 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 strączki papryki chilli
- oliwa
- sól, pieprz, zmielona papryka słodka
- vegeta
- starty ser żółty
Jak przyrządzić ?
- Posiekaną w kostkę cebulę należy zeszklić na patelni, następnie dodajemy mięso, smażąc na dużym ogniu rozdrabniamy na małe kawałeczki. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe i nabierze szarego koloru.
- W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy łyżeczkę vegety i wlewamy do mięsa z cebulą. Dolewamy również sos pomidorowy. Wszystko dusimy ok. 10 minut.
- Następnie wrzucamy drobno pokrojone (wcześniej sparzone i obrane ze skórki) pomidory, posiekany czosnek, fasolę (odcedzoną z zalewy), posiekaną paprykę chili, przyprawiamy do smaku i dusimy ok 20 minut na mniejszym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Można podawać jako samodzielne danie posypane serem z pieczywem (np. czosnkowym)lub jako nadzienie do tortilli, wtedy tortille wypełniamy nadzieniem, posypujemy serem i zawijamy w naleśnik.
Pychota, smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz