poniedziałek, 2 lipca 2007

Chili con carne

Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 3-4

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowina)
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 dojrzałe pomidory (lub 2 puszki pomidorów bez skórki)
  • szklanka sosu pomidorowego
  • 3-4 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 strączki papryki chilli
  • oliwa
  • sól, pieprz, zmielona papryka słodka
  • vegeta
  • starty ser żółty

Jak przyrządzić ?
  1. Posiekaną w kostkę cebulę należy zeszklić na patelni, następnie dodajemy mięso, smażąc na dużym ogniu rozdrabniamy na małe kawałeczki. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe i nabierze szarego koloru.
  2. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy łyżeczkę vegety i wlewamy do mięsa z cebulą. Dolewamy również sos pomidorowy. Wszystko dusimy ok. 10 minut.
  3. Następnie wrzucamy drobno pokrojone (wcześniej sparzone i obrane ze skórki) pomidory, posiekany czosnek, fasolę (odcedzoną z zalewy), posiekaną paprykę chili, przyprawiamy do smaku i dusimy ok 20 minut na mniejszym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Jak podawać ?
Można podawać jako samodzielne danie posypane serem z pieczywem (np. czosnkowym)lub jako nadzienie do tortilli, wtedy tortille wypełniamy nadzieniem, posypujemy serem i zawijamy w naleśnik.

Pychota, smacznego !

Brak komentarzy: