Ogórki małosolne
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
- 5 cm korzenia chrzanu
- 3-4 pąki kwiatów kopru
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 litra wody
- 3 łyżki soli
Jak przyrządzić ?
- Wypłukać ogórki, chrzan i koper. Korzeń chrzanu obrać i posiekać w podłużne laski, z kopru oberwać kwiaty.
- Wszystko ułożyć w naczyniu (może być słoik, garnek, naczynie gliniane) i zalać osoloną wodą. Można zalać gorącą wodą i na wierzch dodatkowo położyć piętkę chleba, wtedy ogórki szybciej się ukiszą, jeśli komuś się nie spieszy i lubi cierpliwie czekać na wyśmienity smak, może zalać letnią bądź zimną osoloną wodą.
- Naczynie należy przykryć (pokrywką lub talerzykiem) i po kilku dniach (średnio 2 dni) ogórki powinny być gotowe.
Ogórki mogą być dodatkiem do wszystkiego, stosować wedle gustu i smaku. Ja osobiście uwielbiam z pajdą ze smalcem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz