środa, 4 lipca 2007

Ogórki małosolne







Czas przygotowania:
30 minut

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • 3-4 pąki kwiatów kopru
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 litra wody
  • 3 łyżki soli

Jak przyrządzić ?
  1. Wypłukać ogórki, chrzan i koper. Korzeń chrzanu obrać i posiekać w podłużne laski, z kopru oberwać kwiaty.
  2. Wszystko ułożyć w naczyniu (może być słoik, garnek, naczynie gliniane) i zalać osoloną wodą. Można zalać gorącą wodą i na wierzch dodatkowo położyć piętkę chleba, wtedy ogórki szybciej się ukiszą, jeśli komuś się nie spieszy i lubi cierpliwie czekać na wyśmienity smak, może zalać letnią bądź zimną osoloną wodą.
  3. Naczynie należy przykryć (pokrywką lub talerzykiem) i po kilku dniach (średnio 2 dni) ogórki powinny być gotowe.
Jak podawać ?
Ogórki mogą być dodatkiem do wszystkiego, stosować wedle gustu i smaku. Ja osobiście uwielbiam z pajdą ze smalcem.

Smacznego !

Brak komentarzy: