Tortilla
Placek w kształcie naleśnika z meksykańskiego ciasta, pyszny bazowy składnik wielu meksykańskich potraw np. tacos, enchiladas, burritos, fajitas.
Czas przygotowania: ?
Proporcje: ?
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- oliwa
- woda
1. Mieszamy składniki na ciasto - mąka, sól, 1 łyżka oliwy i dodajmy tyle wody, aby wyrabiając uzyskać elastyczne ciasto. Przykryte ścierką ciasto odstawiamy na 30 minut.
2. Lepimy kulki o średnicy 4-5 cm i następnie rozwałkowujemy na cienkie placki
3. Smażymy placki na prawie suchej patelni, aż pojawią się brązowe plamki. Gdy zaczną robić się pęcherze trzeba je przycisnąć łopatką do patelni.
Jak podawać ?
Gotowe tortille odgrzewamy na parze i podajemy zawinięte w naleśnik wypełnione dowolnym nadzieniem np. Chili con carne.
Powodzenia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz