poniedziałek, 2 lipca 2007

Tortilla




Placek w kształcie naleśnika z meksykańskiego ciasta, pyszny bazowy składnik wielu meksykańskich potraw np. tacos, enchiladas, burritos, fajitas.



Czas przygotowania:
?
Proporcje: ?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa
  • woda
Jak przyrządzić ?
1.
Mieszamy składniki na ciasto - mąka, sól, 1 łyżka oliwy i dodajmy tyle wody, aby wyrabiając uzyskać elastyczne ciasto. Przykryte ścierką ciasto odstawiamy na 30 minut.
2. Lepimy kulki o średnicy 4-5 cm i następnie rozwałkowujemy na cienkie placki
3. Smażymy placki na prawie suchej patelni, aż pojawią się brązowe plamki. Gdy zaczną robić się pęcherze trzeba je przycisnąć łopatką do patelni.

Jak podawać ?
Gotowe tortille odgrzewamy na parze i podajemy zawinięte w naleśnik wypełnione dowolnym nadzieniem np. Chili con carne.

Powodzenia !

Brak komentarzy: